Začetki igranja nogometa v Lescah

Leški fantje so brcali žogo na planjavi na Žagi že pred II. svetovno vojno. To je bilo predvsem merjenje moči s sovrstniki iz sosednjih vasi.

Leto 1932 - prijateljska tekma s fanti iz Češnjice pri Podnartu

V začetku leta 1946 so se zbrali predvojni športniki in velik del mladine ter ustanovili Fiskulturno društvo Lesce, ki je združevalo smučarje, telovadce, nogometaše in atlete. Društvo je imelo svoj prapor, za prvega predsednika pa je bil imenovan Franc Vovk.

Najstarejša fotografija ekipe Prešeren (Lesce)

Nogometaši so si takoj s prostovoljnim delom pričeli urejati igrišče na prostoru, kjer stoji nogometno igrišče še danes.

1946 - začetek gradnje igrišča " Na Žagi"

Že jeseni istega leta so pričeli tekmovati s člansko ekipo v Gorenjski okrožni ligi, v kateri so tekmovale še ekipe: Kranj, Edinstvo-Stražišče, Gregorčič-Jesenice, Tržič, Škofja Loka, Radovljica, Naklo, Železničar in Stražišče. Prvo uradno tekmo je ekipa odigrala 25. avgusta 1946 z ekipo Edinstva na Jesenicah in izgubila z rezultatom 3:2.

Ustanovitev športnega društva dr. France Prešeren

Vzporedno z razvojem nogometa (in tudi ostalih športnih panog) v Lescah, se je le-ta razvijal tudi v Begunjah, na Bledu in v Radovljici. Ekipe so dosegale slabe rezultate, zato je leta 1947 prišlo do pobude za združitev klubov in ustanovitve enotne športne organizacije, ki bi združevala športnike iz omenjenih krajev.

Ideja je bila uresničena na ustanovnem občnem zboru septembra 1947 v Ljudski šoli v Lescah. Ustanovljeno je bilo Športno društvo dr. France Prešeren Lesce oziroma krajše ŠD Prešeren Lesce. Prvi predsednik društva je bil Andrej Svetina, direktor kina na Bledu, vodja nogometne sekcije pa velik ljubitelj nogometa Anton Kobentar, ravnatelj osnovne šole v Radovljici. Ob koncu petdesetih let so v društvu delovali naslednji klubi:

  • Nogometni klub Prešeren Lesce,
  • Smučarski klub Prešeren Lesce,
  • Odbojkarski klub Prešeren Lesce-Radovljica,
  • Plavalni klub Prešeren Radovljica in
  • Kegljaški klub Prešeren Lesce.

Preimenovanje kluba v Nogometni klub Lesce

Po letu 1960 je dejavnost ŠD Prešeren močno opešala. Vzrok za to je bil verjetno ta, da je bilo območje, ki ga je društvo pokrivalo, preveliko. Tako so na seji upravnega odbora društva, dne 12. decembra 1963, sprejeli sklep o prenehanju delovanja društva. Nogometni klub Prešeren Lesce se je preimenoval v Nogometni klub Lesce in od takrat ni več spreminjal svojega imena.

Turnir za pokal Staneta Perca

Po prenehanju delovanja ŠD Prešeren je dejavnost kluba nekoliko opešala, ponovno zanimanje za nogomet pa se je pojavilo po letu 1965. Takrat se je porodila ideja o organiziranju nogometnega turnirja za pokal Staneta Perca. Stane Perc, po vojni je bil predsednik Občine Radovljica, je bil aktivni igralec in velik pristaš nogometa. Prvi turnir je bil organiziran avgusta 1966. Na tem turnirju so poleg domače ekipe sodelovale še ekipe JLA iz Radovljice, NK Kranj in Profiklub iz St. Jakoba v Avstriji, ki je bil tudi zmagovalec turnirja. Organiziranih je bilo štiriindvajset turnirjev, Leščani pa so bili zmagovalci devetkrat.

Leta 1973 je prehodni pokal za trikratno zaporedno zmago na turnirju v trajno last prejel NK Triglav iz Kranja, leta 1997 pa je prehodni pokal v trajno last prejel tudi NK Lesce, ker je bil zmagovalec na turnirju s presledki petkrat.

 

Tekmovanje in vidnejši uspehi kluba

Nogometni klub Lesce je vseskozi tekmoval vsaj s tremi ekipami (predvsem s člansko, mladinsko in pionirsko ekipo) v Gorenjski nogometni ligi in v Medobčinski nogometni ligi Gorenjske, kjer so ekipe vseskozi igrale vidnejšo vlogo, kar je razvidno tudi iz spodaj naštetih uvrstitev. Nekaj sezon pa je klub tekmoval tudi s člansko oziroma mladinsko ekipo v 3. slovenski ligi.

V zadnjih letih pa klub tekmuje s šestimi ekipami v Gorenjski nogometni ligi: člansko, mladinsko, kadetsko ter ekipami starejših dečkov, mlajših dečkov in cicibanov.

Prvi večji uspeh je klub dosegel v sezoni 1968/69, ko se je s člansko ekipo, kot prvaki Gorenjske nogometne lige, uvrstil v Slovensko consko ligo-zahod, v kateri so igrale še ekipe Usnarja iz Vrhnike, Kopra, Primorja iz Ajdovščine, Tolmina, Zagorja, Hrastnika, Save iz Tacna, Triglava iz Kranja, Tabora iz Sežane, Pirana in Adrie iz Mirna pri Novi gorici. Ekipa je v »coni« igrala eno leto, z osvojenimi dvanajstimi točkami je zasedla zadnje mesto in izpadla iz lige.

V sezoni 1979/80 je klub tekmoval tudi z mladinsko ekipo v Območni slovenski ligi-zahod. Zaradi velikih finančnih težav, saj ni bilo niti za pravega trenerja, je bila tudi ta ekipa že na štartu obsojena na neuspeh in je po enem letu tekmovanja doživela usodo članske ekipe izpred desetih let.

Članska ekipa se je po osvojitvi 1. mesta v Medobčinski nogometni ligi Gorenjske v sezoni 1983/84 uvrstila v kvalifikacije za tekmovanje v Slovenski območni ligi-zahod, a jim ni uspelo. Z ekipo Slavije iz Vevč so v goseh izgubili s 4:1, doma pa igrali 1:1.

Članska ekipa je še enkrat nastopila v 3. Slovenski nogometni ligi-zahod, in to v sezoni 1996/97. Strelski »post« je bil predolg, kar je razvidno tudi iz poročil novinarjev, večini igralcev je bilo bolj pomembno rekreacijsko igranje malega nogometa v občinski ligi – rezultat tega pa je bilo zopet igranje v višji ligi le eno sezono.

Med vidnejše uspehe leških nogometašev štejemo:

1949 – 1. mesto članske ekipe v Gorenjski oblastni nogometni ligi ligi,
1965 – 2. mesto članske ekipe v jeseniški skupini Gorenjske nogometne lige (v nadaljevanju: GNL),
– 1. mesto pionirske ekipe v jeseniški skupini GNL,
1969 – 1. mesto članske ekipe v GNL,
1970 – tekmovanje članske ekipe v Slovenski conski ligi-zahod,
1973 – 2. mesto pionirske ekipe v GNL,
1976 – 2. mesto članske ekipe v GNL,
– 1. mesto pionirske ekipe v GNL,
1977 – 1. mesto članske ekipe v Medobčinski nogometni ligi Gorenjske (v nadaljevanju: MNLG),
– 2. mesto pionirske ekipe v MNLG,
1979 – 1. mesto mladinske ekipe v MNLG,
1980 – tekmovanje mladinske ekipe v Območni slovenski ligi-zahod,
1982 – 2. mesto članske ekipe v MNLG,
– 2. mesto pionirske ekipe v MNLG,
1983 – 1. mesto članske ekipe v MNLG,
– 1. mesto pionirske ekipe v MNLG,
1984 – 1. mesto članske ekipe v MNLG,
– 1. mesto članske ekipe v tekmovanju za pokal SFRJ na področju MNZG,
– 1. mesto pionirske ekipe v MNLG,
1985 – 2. mesto članske ekipe v MNLG,
– 2. mesto mladinske ekipe v MNLG,
– 1. mesto mladinske ekipe v tekmovanju za pokal ZSMJ na področju Gorenjske,
– 2. mesto pionirske ekipe v MNLG,
1986 – 2. mesto članske ekipe v MNLG,
– 1. mesto članske ekipe v tekmovanju za pokal SFRJ na področju Gorenjske,
– 1. mesto mladinske ekipe v MNLG,
– 1. mesto mladinske ekipe v tekmovanju za pokal ZSMJ na področju Gorenjske,
1987 – 2. mesto članske ekipe v MNLG,
– 1. mesto članske ekipe v tekmovanju za pokal SFRJ na področju Gorenjske
– 2. mesto mladinske ekipe v MNLG,
– 2. mesto pionirske ekipe v MNLG,
1988 – 2. mesto članske ekipe v MNLG,
1989 – 1. mesto članske ekipe v tekmovanju za pokal SFRJ na področju Gorenjske
-2. mesto pionirske ekipe v MNLG,
1991 – 2. mesto mladinske ekipe v MNLG,
– 1. mesto pionirske ekipe v MNLG-zahod
1993 – 2. mesto članske ekipe v MNLG,
– 1. mesto mladinske ekipe v 2. ligi MNLG in napredovanje v 1. ligo,
1994 – 2. mesto članske ekipe v MNLG,
– 2. mesto mladinske ekipe v MNLG,
1995 – 2. mesto članske ekipe v MNLG,
1996 – 1. mesto članske ekipe v MNLG in tekmovanje v 3. Slovenski nogometni ligi-zahod
– 1. mesto ekipe starejših dečkov v skupini B v MNLG,
1997 – uvrstitev članske ekipe v šestnajstino finala za pokal R Slovenije,
1998 – 1. mesto kadetske ekipe v Gorenjski nogometni ligi (v nadaljevanju: GNL)
2001 – 1 mesto članske ekipe v 2. GNL in ponovna uvrstitev v 1. GNL,
– 1. mesto kadetske ekipe v GNL,
2002 – 1. mesto ekipe starejših dečkov v 2. GNL,
2006   

2009
– 1. mesto ekipe starejših dečkov v 2. GNL,
– uvrstitev članske ekipe v 1. krog tekmovanja za Pokal Hervis
– 2. mesto mladinske ekipe v GNL- 1. mesto članske ekipe v 1. GNL in nastop v 3. SNL

Ker sta bili članska in mladinska ekipi večkrat zmagovalca v pokalnih tekmovanjih na področju Gorenjske, so v nadaljevanju pokalnega tekmovanja v Lescah gostovale tudi ekipe, ki so v takratnih časih igrale vidnejšo vlogo tudi v jugoslovanskem in kasneje slovenskem klubskem nogometu:

  • v osmini finala za pokal SFRJ na področju Slovenije l. 1987, Lesce : Integral Olimpija 0:13,
  • v osmini finala za pokal SFRJ na področju Slovenije l. 1989, Lesce : Olimpija 0:1,
  • v osmini finala za pokal Republike Slovenije l. 1997, Lesce : Mura 0:6.

Lesce : Mura 1997

Datum igranja tekme članske ekipe v 1. krogu za Pokal Hervis v sezoni 2006/2007 z ekipo 2. Slovenske nogometne lige Bonifiko iz Kopra (tekma bo odigrana 23. avgusta 2006) pa nekako simbolično sovpada z datumom igranja prve uradne tekme članske ekipe pred šestdesetimi leti – 25. avgusta 1946.

Razvijanje prijateljskih stikov z drugimi klubi

V klubu se ves čas delovanja veliko pozornosti posveča razvijanju prijateljskih stikov s klubi iz drugih regij Slovenije in tudi iz tujine. Veliko je bilo izmenjav gostovanj z ekipami iz Trbiža, Bele peči, Bazovice (Italija), Borovelj, Beljaka, St. Jakoba (Avstrija). Najtesnejše stike pa je klub imel z NK Umag iz sosednje Hrvaške, kateri pa so se žal po osamosvojitvi prekinili.

Na tem mestu bi omenili tudi, da je članska ekipa že leta 1949 igrala prijateljsko tekmo s prvoligašem Dinamom iz Zagreba. Rezultat tekme je bil 1:13. Leta 1975 je v Lescah gostovala tudi ekipa NK Rijeka.

Vesela šola nogometa

Vsako leto v prvem tednu poletnih počitnic klub organizira »Veselo šolo nogometa« za učence od prvega do četrtega razreda osnovne šole. V »šoli« udeleženci skozi igro naredijo prve nogometne korake ter spoznavajo čar in privlačnost nogometne igre. Večino udeležencev se kasneje vključi tudi v organizirano vadbo.

Prihodnost leškega nogometa

Največ zanimanja za nogomet kažejo prav najmlajši in ravno zaradi tega se za obstoj in razvoj nogometa v Lescah ni potrebno bati, saj se s tem tradicija, da so ekipe sestavljali v glavnem igralci iz Lesc in bližnje okolice, nadaljuje. Prav to pa je tudi eden od glavnih vzrokov za dolgoletno neprekinjeno delovanje kluba, drugo pa sta še tovarištvo in pripravljenost članov kluba in ljubiteljev tega športa do prostovoljnega dela ter odrekanja, saj skoraj ni kosa opreme, za katerega ne bi deleža pridali tudi igralci iz svojega žepa.